…ja anna meille meidän jokapäiväinen lokamme

Jokainen tietää, että ihminen ei elä pelkästä leivästä. Tarvitaan myös hieman lokaa.

Otetaan Billy Graham. Hän on julistanut evankeliumia yli 200 miljoonalle ihmiselle, mitä voi pitää varsin kohtuullisena saavutuksena yhdelle ihmiselle. Mutta varsin pian Grahamin kuoleman jälkeen — ilmeisesti vastareaktiona kaikelle hänen saamalleen ihailulle — häntä luonnehdittiin lähinnä sotahulluksi homofoobiseksi oman edun tavoittelijaksi.

Otetaan Teemu Laajasalo. Laajasalo on tuskin yhtä paha kuin Graham, koska hänellä on 200 miljoonaan sieluun vielä matkaa. Mutta tuskin on olemassa sellaista korkeinta oikeutta maan päällä tai edes taivaassa, ja tuskin on oleva mitään sellaista päätöstä, joka tyydyttäisi ikävien uutisten nälän.

Otetaan Tapio Luoma. Häntä pidetään diplomaattisena ja rakentavana henkilönä. Hän kuvailee itseään keskitien kulkijaksi. Mutta ei, tottakai tämänkin voi kääntää negatiiviseksi. Luoman nimenomaan ei pitäisi kulkea keskitietä vaan tien jompaakumpaa laitaa. Grahamin virhe oli, että hän otti kantaa. Luoman virhe on, että hän ei ota kantaa.

Ja vaikka henkilö onnistuisikin kulkemaan juuri oikeaa kohtaa tietä mitään sanomatta ja ketään koskaan tapaamatta, vaara ei silti ole ohi. Henkilö saattaa kaikesta huolimatta syyllistyä yhteen kuolemansynneistä: puutteellisiin merkintöihin taksikuiteissa. Billy Graham tosin väittää, että jopa sellaiset synnit voi saada anteeksi.

Minä en olisi niin varma.