Reformaatio. Kotelolle uusi muoto. 

amiraaliperhonen-ilkka-koivisto.jpg
Amiraaliperhonen. Kuva: Ilkka Koivisto

Olen asunut Thaimaassa kohta neljä kuukautta. Moni asia on muuttunut, moni on muutoksessa. Millä sanalla kuvaisin kaikkea tätä? Mikä on se prosessi, jossa olen?

Osallistuin viikko sitten työntekijäpäiville, jonka teema oli reformaatio. Oivalsin, että juuri tästä on kysymys: reformaatiosta. Vanhat asiat saavat uuden muodon.

Malliesimerkki reformaatiosta on perhosen elämä. Munasta kuoriutunut toukka luo nahkansa monta kertaa. Se ei ehkä koskaan ole täysin tyytyväinen itseensä, joten toukka-raukka päättää koteloitua. Mutta — hups vain — siitä tuleekin perhonen. Jotkut toukat majailevat kotelossaan parikin vuotta ennen kuin löytävät tiensä ulos.

Kotelossa, ”reformaatio-kapselissa” ollessaan kaikki asiat toukan sisällä muuttuvat, mutta mikään ei varsinaisesti katoa. Toukan sydän muuttuu perhosen sydämeksi. Toukan keuhkot muuttuvat perhosen keuhkoiksi. Kaikki toukassa käytetään tulevan perhosen ravinnoksi niin täydellisesti, että jäljelle jää vain pisara nestettä. Silloin toukka versio 2 kohoaa siivilleen ja poistuu maallisesta majastaan.

Erityisesti nyt, kun olen täällä Thaimaassa, tuntuu kuin olisin kotelossa. Jokin muuttuu, mutta en osaa selittää, miten. En tiedä, mitä minusta tulee. En lennä.

Kuukausi sitten olin isäni vieressä hetkellä, jolloin hänen elämänsä reformaatio tuli päätökseensä. Niin kuin perhosella, myös isälläni muodonmuutos oli täydellinen. Uudesta muodosta jäi jäljelle vain yksi pisara, yksi kirkas kyynel.

Isälläni alkoi reformaation loppumaton juhlavuosi.