Ihmisessä on Jumalan muotoinen aukko, jota edes Jumala ei voi täyttää. 

Kuulen kaksi vastalausetta. Ensimmäinen on, että siteeraan väärin. Niin teenkin. Toinen on, että Jumalalle ei mikään ole mahdotonta. Ei olekaan. Seison silti väitteeni takana.

Sinänsä Jumalan muotoisesta aukosta puhuminen on järjetöntä. Tällainen puhe pienentää Jumalan. Miljardien valovuosien universumi tai ikuinen rakkaus ei ole ”aukko”, joka voisi mahtua ihmisen sisälle.

Mutta aukko ihmisen sisällä on. Sen nimi on kaipaus. Niin kauan kuin ihminen on elossa, hän kaipaa jotakin: parempaa, syvempää, pysyvämpää, todempaa. Kaipaus pitää kiinni elämässä, ja joskus tuo sama kaipaus murtaa sydämen.

Psalmien kirjoittaja sanoo olevansa onnellinen, koska on lähellä Herraa. Silti psalmit ovat täynnä kaipausta. Mooses sai tilaisuuden puhua suoraan Jumalan kanssa, mutta tämä ei tuonut hänen elämälleen täyttymystä. Paavalin enkelikokemukset eivät tyhjentäneet hänen kaipaustaan. Mitä lähempänä Jumalaa ihminen on, sitä enemmän hän kaipaa.

Ihmisen ei tule kaivata ainoastaan itseään varten vaan myös toisia varten. Ennen kaikkea ihmisen tulee kaivata oikeudenmukaisuutta, toiselta nimeltään vanhurskautta. Sellaisen kaipauksen muoto on lähellä Jumalan muotoa.

Jeesus ei milloinkaan sano, että ”lakatkaa kaipaamasta”. Päin vastoin, hän nimittää kaipaajia onnellisiksi. Onni ei ole siinä mikä on nyt, vaan siinä mikä on tulossa. ”Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano: heidät ravitaan.” Kaipaava ihminen on onnettoman onnellinen.

Kenties Jumala ei haluakaan täyttää kaipaustamme — tässä ajassa — sillä täyttymätön kaipaus on elämän käyttövoima. Kaipaava ihminen kykenee näkemään myös lähimmäisen, se on: rakastamaan.

maisema-ylimmainen.jpg