Vedenpuhdistin

img_3070.jpg

Minulla tuli insinööriä ikävä. Yleensä en puhu näin levottomia, mutta totta se on: tuli insinööriä ikävä. Halusin nimittäin ostaa vedenpuhdistimen, koska täällä ei voi juoda hanavettä, ja vesipäniköiden kanssa pelaaminen ei meitä innosta. Olisin kaivannut jotakuta, joka olisi osannut kiteyttää tavikselle olennaiset asiat vedenpuhdistimista.

Opiskelin aihetta netistä parin tunnin ajan. Luin vedenpuhdistustableteista, käänteisestä osmoosista ja uv-puhdistuksesta. Opin, että vedenpuhdistimet toimivat monella eri tekniikalla ja kokokin vaihtelee life straw -imukkeesta, eräänlaisesta laajennetusta pillistä, puolen huoneen kokoiseen masiinaan.

Haluatteko kuulla, miten pitkälle pääsin ilman insinöörin apua? Kirjoitan tämän ylös siksi, että ehkä siitä on hyötyä jollekin toiselle reissaajalle.

Jos ajattelee yksityishenkilöä, joka kaipailee vedenpuhdistinta, jakaisin käyttäjät karkeasti kolmeen porukkaan: 1) reppureissaajat ja luonnossa vaeltajat 2) mökkiläiset 3) tyypit, jotka asuvat juomakelvottoman hanaveden maassa vakituisesti.

1. Reppureissaajille ja luonnossa vaeltajille

Mistä hyvänsä lätäköstä ei uskalla juoda, se on selvä. Luin muutaman suomalaisen retkeilijän blogia, ja molemmissa oli päädytty kuljettamaan reissuilla mukana riittävän hyvää vedenpuhdistinta. Toisen blogin kirjoittajat taisivat olla pyöräretkellä jossain Vienan-Karjalassa, ja toisen blogin kirjoittajat taas reissasivat tropiikissa ja alkoivat potea huonoa omaatuntoa jatkuvasta vesipullojen ostamisesta ja roskiin heittämisestä. Kaikissa maissa ei kierrätys toimi.

Noh. Asiaa tarkkaan tutkittuani tulin siihen tulokseen, että jos minä olisin jonkin sortin retkeilijä, ostaisin varmaankin sveitsiläisen Katadynin puhdistimen. Perustelut: korkea laatu ja asiakasystävällinen sivusto. Jos retkeilee puskassa, vedenpuhdistimeen on pakko voida luottaa. Se ei saa hajota kesken reissun; laadun pitää olla hyvä. Katadynin sivustolta taviksenkin on helppo löytää itselleen parhaiten sopiva tuote, katso vaikka!

https://www.katadyn.com/en/ch/products/water-filters#/1

Hyvä vedenpuhdistin saattaa tietenkin painaa repussa jonkin verran, mutta painaahan se vesipullokin.

2. Mökkiläisille

Meidän mökillä kaivovesi on tällä hetkellä laadukasta, mutta jos tulevaisuudessa ilmenisi ongelmia, olisin kiinnostunut kuulemaan lisää tästä:

https://www.suomela.fi/rakentaminen/Vesi-vesijarjestelmat-1/vedenpuhdistin-porakaivoihin-ja-mokille-69959

En tiedä, mitä uskoa, mutta mainos lupaa vedenpuhdistusjärjestelmän mullistavan vedenkäytön suomalaisilla mökeillä. Se kuulemma suodattaa helposti puhdasta ja maukasta juomavettä esimerkiksi järvivedestä, joesta, lammikosta, ojasta tai kesämökin porakaivosta.

Seagull ei tietenkään ole ainut varteen otettava merkki, vaan myös Watmanin järvivesisuodatin vaikuttaa mielenkiintoiselta.

http://hanakat.fi/tuotteet/vesi-ja-jätevesihuolto/puhdasta-juomavettä

3. Tyypeille, jotka asuvat juomakelvottoman hanaveden maassa

Veden keittäminen ei riitä! Keittäminen voi toki tappaa bakteerit, mutta monia muita haitallisia aineita, esimerkiksi raskasmetalleja, se ei poista. Useat myrkyt kertyvät elimistöön vähitellen. Muistan, kuinka olin lapsena yökylässä ystäväni kodissa ja hänen isänsä kehuskeli, että on terve kuin pukki, vaikka juo, polttaa paljon ja syö epäterveellisesti. Lapsuusystäväni isä kuoli sittemmin keuhkosyöpään keski-ikäisenä, aivan liian nuorena. Huonot valinnat ovat usein juuri siitä petollisia, että vaikutukset eivät näy heti! Myrkyt kerääntyvät hiljalleen, ja oireet tulevat vuosien viipeellä.

Me ostimme eilen paikallisesta ”K-raudasta” vedenpuhdistimen, joka kiinnitetään hanaan. Se toimii siis vedenpaineella. Puhdistus on kolmivaiheinen. Filtteri pitää vaihtaa kerran vuodessa, muuten ei tarvitse huoltaa. Maksoi noin 300 euroa. Halvemmallakin olisimme päässeet, mutta tykkäsimme tämän vedenpuhdistimen ulkonäöstä ja siitä, että se vie niin vähän tilaa pieneltä tiskipöydältämme.

Aivan niin kuin Strömsössä ei sen asentaminen tosin mennyt, sillä tarvitsimme hanaamme adapterin, ja ensimmäisellä yrityksellä adapteri vuoti. Menimme laitteen kanssa takaisin myymälään ja näytimme kännykällä kuvaamaamme videota vuotamisesta. Myyjä kysyi: ”Did you put laböö in it?” Hän tarkoitti kumitiivistettä (rubber). Myyjän ystävällisellä avustukselle saimme adapteriin tupla-labööt, ja nyt toimii hyvin!

IMG_3072

 

 

2 comments

  1. Hei, tämä sama asia on meilläkin ollut työn alla jo pitkään. Aika arvokkaalta kuullostaa toi 300 euroa mutta ilmeisesti edullisempiakin vaihtoehtoja oli tarjolla?
    Kiitos tästä artikkelista, täytyy meidänkin mennä tutkimaan rautakauppojen tarjontaa, se muovipullorumba on niin turhauttavaa ja epäekologista. 🙁

    Tykkää

  2. Moi, toki oli halvempiakin vaihtoehtoja tarjolla, mutta ne näyttävät suurin piirtein tältä https://www.homepro.co.th/product/1009054
    Meillä on olohuoneeseen avautuva avokeittiö, ja siksi halusimme vähän tyylikkäämmän näköistä. Keittiömme on myös aika pieni, joten toivoimme, että vedenpuhdistin veisi mahdollisimman vähän tilaa tiskipöydältä. Oli tuo kyllä täkäläisittäin aika kallis, mutta toivotaan, että hinta-laatu-suhde osoittautuu oikeaksi. Kiitos kommentista! 🙂

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.