”Kristillinen” — tuo hengellisen elämän joutsenmerkki

K-leima.jpgKristillinen jooga, kristillinen mindfulness, kristillinen meditaatio, ja nyt uusimpana: kristilliset Tarot-kortit. Uushenkisyys, joka vanhaan aikaan tunnettiin nimellä uusi aika (new age), marssittaa lisää jäseniä myös ”kristilliseen” tuoteperheeseen. Mutta mikä todella tekee jostakin asiasta kristillisen?

Otan vertailulkohdaksi Joutsenmerkin. Kun kahviautomaatin kahvista vähintään 30 % on ”sosiaalisesti vastuullista” (muutaman muun kriteerin ohella), kahviautomaatin kylkeen on lupa laittaa joutsen-tarra. Kun kynttilästä yli 90 % on steariinia, kynttilä on joutsenmerkitty. Lopputulos on, että joutsenkahvia voi hyvällä omallatunnolla juoda joutsenkynttilän valossa.

Entä Tarot-kortit? Muuttuuko Tarot-korttipakka ”kristilliseksi”, jos yhdessä sen korteista on Jeesus, vai täytyykö yli 50 % kuvista liittyä kristinuskoon? Muuttuuko lisäksi ennustaminen kristilliseksi, kun se tapahtuu kristillisten Tarot-korttien avulla?

Tai toisin päin: Uskaltaako kristitty mennä ihan tavalliseen joogaan, vai pitääkö varmistaa, että esitteessä lukee ”kristillinen jooga”? Voinko antaa tukeni järjestölle, jonka arvopohjana on lähimmäisenrakkaus, vai pitääkö varmistaa, että kyse on ”kristillisestä lähimmäisenrakkaudesta”? Onko kristillinen tasajako parempi kuin tasajako?

Toisten tekemiin arviointeihin ei ehkä aina kannata sokeasti luottaa. Joutsenmerkki ei aina takaa laatua.