Välähdys

Moni viisas on valistanut minua, että länsimaissa tuntemamme buddhalaisuus on sitten koko lailla eri juttu kuin kansan syvien rivien buddhalaisuus Thaimaassa. Siinä, missä länsimaalaisten tuntemassa buddhalaisessa filosofiassa on korkeutta ja syvyyttä, kansanuskonnossa voi joskus olla iloisesti sekaisin vaikutteita milloin mistäkin. Animistiset ja maagiset käsitykset eivät ole harvinaisia. Esimerkiksi joissakin esineissä voi olla taikavoimia.

Pekka Yrjänä Hiltunen kertoo kirjassaan ”Henkimaailman juttuja” vierailustaan paikallisen ystävän kodissa: ”Nien näytti meille suomalaisen lähetin antaman voimakkaan taikaesineen, joka torjui kuulemma liikenneonnettomuuksia. Norjassa käytettiin samanlaisia, Nien kertoi. Suhtauduimme epäillen, mutta Nien vakuutti, että totta on. Hän oli puhunut siitä aikaisemminkin. Nyt näimme esineen omin silmin: suomalaisen, lumihiutaleen muotoisen heijastimen.”

Suomi sukeltaa jälleen kaamokseen. Käyttäkäähän heijastinta, ihmiset! Siis ihan oikeesti. Siinä on voimaa!