Olisiko minusta thaimaalaiseksi supernaiseksi?

Luin Lilja Kinnunen-Riipisen kirjan ”Hymyn takaa”. Pitkään Thaimaassa asunut suomalainen työntekijä kertoo maailmasta, jonka on löytänyt kuuluisan thaimaalaisen hymyn takaa. Kirja on koskettava. Mieleen jäi myös runsaasti kiinnostavia yksityiskohtia.

Eräässä luvussa bangkokilainen yliopisto-opiskelija kertoo suuresti arvostavansa äitiään, sillä tämä on antanut hänelle menestyvän ja eteenpäin pyrkivän naisen mallin. Menestyvä, moderni thaimaalainen nainen on akateemisesti koulutettu ja osaa hyvin englantia. Tämän LISÄKSI hänen pitää hallita perinteiset naisten taidot. (Kuulostaa tutulta.)

Mitä ovatkaan nämä perinteiset taidot, jotka naisen tulisi hallita? Lista on mielenkiintoinen. Naisen olisi hyvä osata: laittaa ruokaa, asetella kukkia, taitella banaaninlehtiä, tanssia klassista thai-tanssia, kutoa pukukangas, valmistaa kodin oma tuoksu kuivatuista yrteistä, käyttäytyä hyvien käytöstapojen mukaisesti ja veistää hedelmiä.

Tutkin listaa. Voisiko minusta mitenkään tulla thaimaalaista supernaista? Päätän analysoida listan kohta kohdalta.

1. Ruoanlaitto
Jess! Tähän haluan panostaa! Ehdottomasti! Alan heti harjoitella ahkerasti thai-ruokien valmistamista, juhuu!

2. Kukkien asettelu
Kuulostaa kivalta, haluan kokeilla. Menen vaikka kurssille tai miksipä en voisi pyytää jotakuta paikallista uutta ystävää opettamaan?

3. Banaaninlehtien taittelu
Kuulostaa mukavalta, mutta en tiedä, kannattaako tähän panostaa. Suomeen palattuani en enää kuitenkaan saa mistään banaaninlehtiä.

4. Klassinen thai-tanssi
Minulla on kaksi vasenta jalkaa. Ei tätä.

5. Pukukankaan kutominen
Kärsivällisyys ei riitä. Ei tätäkään.

6. Kodin oman tuoksun valmistaminen kuivatuista yrteistä
Kuulostaa ihanalta, voisin yrittää. Itse asiassa olen juuri kuivannut mökillä ruusua ja minttua, en tosin huonetuoksuksi vaan kylpytuoksuksi metsäkylpyyn.

7. Hyvät käytöstavat
Jos sydämen asenne toisia ihmisiä kohtaan on kunnossa, sen pitäisi olla vaistottavissa olemuksesta, mutta thaimaalaisia hienonhienoja käytössääntöjä en varmasti ikinä tule hallitsemaan. Jospa osaisin aluksi edes välttää kaikkein karkeimmat virheet!

8. Hedelmien veisto
Vau, tämäkin voisi olla hauskaa. Rakastan ruoanlaittoa, ja olisihan se hienoa osata veistellä pari Daavid-patsasta hedelmistä jälkiruoaksi. Toistaiseksi olen elämäni aikana oppinut veistelemään vain hiiren retiisistä juustotarjottimen koristeeksi. Saksalainen nunna opetti tämän minulle ollessani lukioikäisenä Saksassa vaihto-oppilaana. Oiskohan jo aika oppia jotain uutta?

Lista analysoitu. Loppupäätelmä: Kahdeksasta vaadittavasta taidosta olen valmis opettelemaan neljää. Minusta voi siis tulla naisenpuolikas.

 

satu-kokkaa

PS. Kysymyksiä putkahti pieneen päähäni:

Mihin jäivät bangkokilaisen opiskelijan listasta ulkonäköpaineet?

Mitkä ovat ne perinteiset naisten taidot, jotka menestyvän suomalaisen naisen tulee hallita?

6 comments

Kommentointi on suljettu.