Älä lähde.

Olen erityisherkkä ihminen. Olen erityisherkkä sellaisille äänille, jotka kehottavat lähtemään pois omasta seurakunnasta, koska se on (oikeaoppisen mielestä) harhaoppinen. Yksi tällainen ääni sai minut jälleen herkistymään. Se oli Uusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummelan pääkirjoitus 20.9.2017. Nummela kehottaa hyppäämään pois laumasta, mieluiten jo seuraavalla pysäkillä, jos paimen opettaa väärin.

Väärin mistä? No mistäpä muustakaan kuin avioliitosta. Pois on hypättävä, sillä samaan seurakuntaan ei yksinkertaisesti voi mahtua eri mielipiteitä avioliitosta. Muussa tapauksessa kyse on ”luopumuksesta”, ”harhautuksesta” ja ”uskottomuudesta”, jopa iankaikkisuudesta.

Se, että asioista ajatellaan ja opetetaan eri tavalla ei mielestäni ole harhautusta. Se on fakta. Fakta on myös se, että kristittyjen keskuudessa on aina ollut erilaisia näkemyksiä merkittävistäkin opillisista asioista.

Ilmeisesti kuitenkin avioliitto on niin suuri kysymys, että siitä ei voi olla eri mieltä. Nummela nimittäin väittää, että juuri kysymys avioliitosta on Raamatussa keskeinen. Olen eri mieltä. Sana avioliitto löytyy Raamatustani 8 kertaa. Sen sijaan esimerkiksi sana rakkaus löytyy eri muodoissaan ainakin 500 kertaa. Oikea, aito tai mikään muukaan avioliitto ei ole kristityn päämäärä tai seurakunnan suunta. Suunnan tulee olla yhteys ja välineenä siihen rakkaus.

Entä paimenen tehtävä? Se on kuljettaa laumaansa virvoittavien vetten äärelle, ei oikeiden oppien äärelle. Oikea oppi ei pelasta, eikä taatusti virvoita. (Kokeile vaikka lukea Athanasioksen kolminaisuusoppia tai luterilaista sakramenttiteologiaa.)

Sitä paitsi kristittyjen laumalla on Johanneksen mukaan vain yksi Paimen, ja tällä paimenella on lampaita todella sekalaisissa laumoissa, myös mielipiteiltään poikkeavissa. Häntä tulee seurata, ei niitä paimenia jotka agitoivat lampaita toisiaan vastaan.

lampaat-ilkka-koivisto

One comment

Kommentointi on suljettu.