Ulkomaalaisen näköiset ja muut rikolliset

Eihän tämä näin voi mennä. Kirkko kehottaa suojelemaan ja valtiovalta ottamaan kiinni. Muukalaisen kohdalla omatunto kysyy: miten voin auttaa? Primitiivinen minä kysyy: missä on jeesusteippiä?

Kyse on siitä porukasta, jonka voi epäillä olevan Suomessa ilman lupaa, toisin sanoen kaikista ulkomaalaisen näköisistä. Ministeriön virkamiehillä on suunnitteilla ehdotus, jonka mukaan laittomasti maassa oleva voidaan tuomita vankeuteen. Jo nyt voimassa oleva jokamiehen kiinniotto-oikeus laajentuisi näin koskemaan myös heitä. Enkä siis tarkoita ministeriön virkamiehiä.

Kiinniottoon riittää siis epäily. Mutta eikö sama periaate toimi muissakin rikoksissa? Jos naapurini vaihtaa Skoda Fabiansa 6-sarjan Bemariin, minulla on täysi syy epäillä hänen kavaltaneen taloyhtiön korjausrahaston ja sen tähden ottaa hänet kiinni. Jos ei muuta, ainakin hän lähes varmuudella suunnittelee ylinopeudella ajamista. Sellaisesta voi tulla vankeutta jopa kaksi vuotta. Sekin riittää syyksi kiinniottoon.

Eihän tämä näin voi mennä. Mitä siitä tulee, jos otamme kiinni sekä kaikki ulkomaalaisen näköiset että kaikki Bemarikuskit ja sidomme heidät lyhtypylvääseen? Eikö olisi fiksumpaa keskittää nämä poloiset johonkin tiettyyn paikkaan, perustaa leiri. Siellä heitä sitten voisi vartioida, aseiden ja koirien kanssa, kunnes keksittäisiin mitä heille voisi tehdä. Sanon heille, koska he eivät ole meitä. Jokainen liian hyväosainen ja liian huono-osainen kuuluu joukkoon ”he”.

Myönnän, että ehkä vähän liioittelin. Pystyn kyllä tuntemaan hieman sympatiaa ulkomaalaisen näköisiä kohtaan, ainakin jos ovat alle kahden vuoden ikäisiä. Heille pitää olla kilttejä. Mutta Bemarikuskit on syytä eristää, jo heidän oman turvallisuutensa vuoksi. Uskon, että kirkkokin on tässä asiassa kanssani samaa mieltä.