Väärä fakta oli vähällä lopettaa avustusjärjestön työn Kambodžassa. 

Suomi ei ole ainoa maa, jossa auttajan tai autettavan kansallisuus saattaa nousta tärkeämmäksi tekijäksi kuin itse asia. Erityisen paha on, jos etnisen taustan veikkaus menee pieleen. Tällä kertaa liki kohtalokkaaksi koituneen virheen teki uutisyhtiö CNN.

Kambodžan pääministeri Hun Sen närkästyi CNN:n viimekuisesta lapsikauppaan liittyvästä uutisesta, jossa väitettiin maan äitien myyvän omia lapsiaan seksiorjiksi. Näin todella tapahtuu, mutta virhe oli siinä, että CNN väitti äitien olevan kambodžalaisia. Todellisuudessa kyse oli maassa asuvista vietnamilaisista. Kambodžan historian valossa se on vähän sama kuin väittäisi rikokseen syyllistynyttä venäläistä suomalaiseksi.

Väite oli siis pääministerille (pahamaineisen Punaisten khmerien entiselle komentajalle) liikaa. Uutisen koettiin halventavan kambodžalaisia äitejä. Hun Sen määräsikin suljettaviksi kaikki avustusjärjestön ylläpitämät koulut ja toimipisteet. ”Tämän järjestön täytyy lähteä — maksoi mitä maksoi.” Lopulta, ja onneksi, Hun Sen kuitenkin hyväksyi järjestön anteeksipyynnön.

Kyseinen järjestö on nimeltään Agape International Missions. Se on tehnyt maassa lapsikaupan vastaista työtä jo yli kymmenen vuotta ja saanut siitä runsaasti tunnustusta — myös Kambodžan ulkoministeriöltä.

Virhe oli siis CNN:n, ei avustusjärjestön tekemä. Itse asiassa CNN halusi kutsua haastateltavia kambodžalaisiksi, vaikka avustusjärjestön johtaja oli nimenomaan kertonut heidän olleen vietnamilaisia. Pääministeri Hun Sen ei syytäkään avustusjärjestöä. Sen sijaan CNN saa ankaraa kritiikkiä: ”On ihan oikein CNN:lle, että Trump mollaa sitä.”

CNN sentään toimi journalismin hyvien ohjeiden mukaan ja korjasi myöhemmin: ”The headline of this article was updated on July 25 to more accurately reflect the content of the piece, which refers to girls of Vietnamese descent who were victims of sex trafficking in Cambodia.”

Hyvä niin. Sellaisiakin medioita — ja poliitikkoja — on, jotka vain vähin äänin poistavat  levittämänsä virheellisen tiedon ja kieltävät vastuunsa.

Vihreitä virheitä ei voi välttää, mutta ne voi korjata.

Aiheesta lisää:

Agape International Missions

Christianity Today

CNN

 

 

kuva: Agape International Missions