Näppäimistön vaihto

Yksi elämäni hyödyllisimpiä taitoja — heti pianonsoiton jälkeen — on kymmensormijärjestelmä. Opiskelin sen jo kansakoululaisena tällaisella Facit-kirjoituskoneella. Siinä piti ihan kunnolla käyttää voimaa, jotta sai kirjasinvivut liikkeelle ja jälkiä paperille.  Ctrl-C-komennon kovasi kalkkeeripaperi.

Näyttökuva 2017-07-11 kello 15.41.27.png

Kymmensormijärjestelmässä on se hyvä puoli, että ajatus ei ehdi katketa kesken kirjoittamisen. Tai jos katkeaakin, ei ainakaan sormitekniikan puutteen vuoksi. Sen, mitä on mielessä, saa heti kirjoitettua ylös. Mikä parasta, kirjoitetusta tekstistä saa selvää vielä seuraavanakin päivänä. (Erityisen hyödyllinen taito mm. luennoilla ja toimittajan työssä.)

Nyt kun olen alkanut opiskella thaita, huomaan että taidosta on vielä eräs lisähyöty: voin huoletta peittää suomenkielisen näppäimistön ilman, että joudun pulaan merkkien kanssa. Kymmensormijärjestelmässä, samoin kuin pianonsoitossa, ”näkö” on nimittäin sormenpäissä, ei silmissä. Suomi kyllä sujuu, kunhan löytää etusormille oikeat paikat.

Mihin sitten tarvitsen näitä roomalaiset kirjaimet peittäviä thai-kirjaimia juuri nyt? Ehkä kaikkein eniten siihen, että voin helposti tarkistaa näkemieni sanojen merkityksen sanakirjasta. Samalla kuulen oikean ääntämisen. Toki saisin avattua tietokoneeni ruudulle tällaisen näppäimistö-apuikkunan, mutta siitä merkkien lukeminen on toivotonta tihrustamista. Ja niin kuin sanottu, kirjoittajan näkö on sormenpäissä.

Näyttökuva 2017-07-11 kello 15.53.54.png

Kun nyt katselen tätä näppäimistöä, huomaan että sehän on itse asiassa nerokas: Kaikki vokaalit löytyvät etusormilla. Lisäksi, oikeakätisen onneksi, yleisimmin käytössä olevat konsonantit ovat oikean käden sormien alla (toisin kuin esimerkiksi englannissa!) Kielen vaihto suomesta thaiksi käy helposti, ainakin Macillä: omppu-välilyönti. แล้วเจอกัน!

Thai-näppäimistön hinnaksi tuli 2,90 euroa ja tunnin askartelu.

EDIT klo 19:30: Tarkkanäköisimmät huomasivat, että olin kirjoittanut ร (roo rya) -kirjaimen silmukan vahingossa myötäpäivään. Sen pitäisi tietenkin olla vastapäivään. Omassa läppärissäni nyt korjattu. : )