Virta syntejä vie — Loy Krathong

Jos saamme viisumit ajoissa, pääsemme vain pari päivää Bangkokiin saapumisemme jälkeen viettämään yhtä Thaimaan suurimmista juhlista: Loy Krathongia. Juhlaa vietetään aina täyden kuun yönä Thaimaan 12:n kuukauden aikana, sadekauden lopussa. Tänä vuonna täysikuu — ja siksi myös juhla — on hieman tavallista aikaisemmin, 4.11.2017.

Loy Krathong (ลอย กระ ทง) tarkoittaa kelluvaa lauttaa. Tapahtuma tunnetaan myös kelluvien lyhtyjen tai valojen juhlana. Ihmiset joka puolella Thaimaata lähettävät kelluvia kynttilälauttoja veteen. Lautat on tehty milloin mistäkin materiaalista, alun perin banaanipuusta.

Uskonnollisena sisältönä on rukoilla Ganges-joen jumalatarta: kiittää vedestä ja pyytää anteeksiantoa menneistä virheistä, erityisesti vesien saastuttamista. Monet ajattelevat, että samalla kun virta vie mennessään oman pienen lautan, myös kaikki kuluneen vuoden synnit pyyhkiytyvät pois. Jos lauttaan sytytetty kynttilä palaa vielä sen häipyessä horisonttiin, tulossa on hyvä vuosi.

Aiheesta lisää: Denis Segaller: Thai Ways. Bangkok: Post Books, 1993.
kuva: www.thaismile.jp