Thaimaassa ymmärretään sydämellä. 

Monessa kielessä ymmärtämistä tarkoittava sana liittyy seisomiseen: understand, verstehen, förstå. Toisinaan ymmärtäminen on selvästi pään asia, kuten italiassa: capire. Ruotsissa, saksassa ja suomessa asioita ymmärretään myös käsillä: begripa, begreifen, käsittää. Myös latinassa ymmärtämisellä on jotakin tekemistä käsien kanssa: intellego. Siinä lego tarkoittaa asioiden ”keräämistä” tai yhdistelyä. Lego-palkioiden nimi tulee juuri tästä: laittaa asioita yhteen; tosin tanskassa sana merkitsee myös leikkimistä.

Entä thai-kielessä? Siinä missä muissa kielissä ymmärtämisen apuvälineiksi otetaan pää, kädet tai jalat, Thaimaassa luotetaan sydämeen. Thain sana  เข้าใจ (”khau jai”) tarkoittaa kirjaimellisesti ”saapua sydämeen”. Ymmärtäminen tapahtuu syvällä ihmisen sisimmässä. Kun jokin asia — tai ihminen — tulee sydämeen, samalla tulee ymmärrys!

Minusta thaimaalaiset ovat ymmärtäneet tässä jotakin olennaista ja kaunista. Todellinen viisaus ei asu päässä vaan sydämessä, ใจ. Sama sana tarkoittaa myös mieltä, sielua, ihmisen olemuksen ydintä. Mieleeni tulee eräs luento, jossa puhuja pyysi kuulijoitaan osoittamaan sormellaan omaan mieleensä. Länsimaalaiset osoittivat omaan päähänsä. Aasialaiset osoittivat sydämeensä.

P.s. Sana ”khau” (saapua) kuulostaa täysin samalta kuin riisi ja syöminen. Miksi ihmeessä? Ehkä senkin voi ymmärtää sydämellä, ovathan kaikki asiat lähellä vatsaa.

sydan.jpg

One comment

  1. Sainkin tänään lisäselvyyttä sanojen riisi ja saapuminen samankaltaisuuteen. Kirjoitusasu on onneksi hieman erilainen. Toisaalta… sana ”kau” voi tarkoittaa seuraavia asioita, riippuen k:n kovuudesta, a:n pituudesta ja sävelkorkeudesta: raapia, vanha, yhdeksän, taitava, liima, astua eteenpäin, hän, polvi, saapua, valkoinen, uutinen, riisi.

    The devil is in the details : )

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.