Kambodžassa on ikkuna auki

Vuosi sitten Kambodžan pääministeri Hun Sen tapasi ensi kertaa paikallisia kristillisiä johtajia. Hän vakuutti, että he voivat elää maassa rauhassa, ilman vainoa. Tapaus on merkittävä — ja hämmentäväkin: Hun Sen oli aikanaan yksi Punaisten khmerien armeijan johtajista. Kaksikymmentä vuotta sitten hän järjesti verisen vallankaappauksen. Häntä pidetään edelleen varsin kovaotteisena hallitsijana.

Punaisten Khmerien hirmuhallinnon (1975-1979) jälkeen maassa oli joidenkin arvioiden mukaan vain muutama sata kristittyä. (Yhtä lailla pääuskonto buddhalaisuus oli tuolloin vainon kohteena.) Ulkomaiset lähetystyöntekijät pääsivät maahan pitkän tauon jälkeen vasta 1994, pian YK:n järjestämien ensimmäisten vapaiden vaalien jälkeen.

Nyt Kambodžan 16 miljoonasta asukkaista jo reilut 2 % on kristittyjä. Mission Kampuchean tavoite on, että vuonna 2021 joka kylässä olisi seurakunta. Evankeliumi etenee vauhdilla. Kaikki kristityt johtajat kokevat, että juuri nyt on ikkuna auki.

Monet kristinuskosta kiinnostuneet kysyvät, voisivatko he kristittyinä edelleen noudattaa perheensä traditioita ja esimerkiksi uhrata esi-isille. Eräs pastori kertoo, että vastaamalla tähän kysymykseen ”ei” kysyjien orastava kiinnostus kristinuskoon loppuisi heti. Sen sijaan hän kehottaa heitä itse tutkimaan asiaa Raamatusta. ”Tärkeintä on rakentaa luottamusta ja opettaa heille totuutta vähän kerrallaan. Kun he oppivat tuntemaan Jumalan, he päättävät itse luopua epäjumalistaan.”

Aiheesta lisää:
Christianity today
Conciliation Resources

kuva: Claire Eggers