Mikä Mekong?

Tiibetistä, noin 5 km meren pinnan yläpuolelta alkunsa saava ja noin 5000 km pitkä joki joki kulkee Myanmarin, Thaimaan, Laosin, Kambodžan ja Vietnamin kautta ja laskee Etelä-Kiinan mereen.

Mekong-joella on aivan erityinen merkitys Kambodžalle. Maan keskiosassa sijaitsevasta Tonle Sap -järvestä laskee kuivalla kaudella samanniminen joki Mekongiin. Mutta sadekaudella virtaussuunta muuttuu: vedet virtaavatkin takaisin järveen päin. Tällöin Tonle Sap -järven tilavuus jopa kymmenkertaistuu. Koska veden pintakorkeus vaihtelee näin paljon, jotkut asuvat kelluvissa ja siirrettävissä järvitaloissa, ja jotkut ovat rakentaneet talonsa jopa 10-metristen paalujen päälle. Toiset taas purkavat ja siirtävät talonsa toistuvasti paikasta toiseen. Kesämökkimme laiturihaasteet tuntuvat pieniltä tähän verrattuna.

mokin-laituri.jpg

Mekong-joen paluuvirta ei tuo pelkästään lisää vettä vaan myös tärkeitä ravinteita. Niin sanotun tulvapulssin merkitys on kuitenkin vähentymässä. Tonle Sap -järvi on köyhtynyt ja sen saamat ravinteet vähentyneet, sillä kiinalaiset ovat padonneet Mekong-joen yläjuoksua omaa sähköntuotantoaan varten. Haasteita aiheuttavat myös Kiinan ja Laosin kasteluhankkeet ja metsänhakkuut.